Blog

Xiaomi Mi Camera 2K Magnetic Mount

MiStyle
MiStyle
2022.12.09 11:03
Xiaomi Mi Camera 2K Magnetic Mount

A Xiaomi kolibri méretű okoskamerája formabontó talppal érkezik: egy mágneses tartó jár hozzá, amellyel pozíciója teljesen szabadon állítható be.

Új termékkel bővült a Xiaomi okoskütyük sora: a Mi Camera 2K Magnetic Mount egy olyan IP-kamera, amely akár önállóan, akár meglévő rendszerbe integrálva remekül használható. Az újdonság a gyártó korábbi termékei mellé érkezett, bővítve ezzel a választási lehetőségek számát. Kicsomagolás után az első, ami feltűnhet, az a kompakt méret, amely részben az új talpnak köszönhető: a kamera mellé egy új típusú rögzítést csomagolt a Xiaomi, amely mágneses elven működik. Ez a fajta megoldás egyébként nem teljesen új, de a Xiaomi eddigi kameráinál nem volt jellemző. Viszont érdemes beszélni róla még egy picit, hiszen a mágneses tartó nagy előnye, hogy teljesen szabad beállítást tesz lehetővé: a talp bármilyen pozícióban meg tudja tartani a Mi Camera 2 MM. A kamera dizájnja tökéletesen illeszkedik a Xiaomi okostermékek vonalába, a gömb alakú forma mindenféle enteriőrhöz, minden szobához remekül passzol. De nemcsak a forma, hanem a méret is segít az elhelyezésben: a 60×48×67,5 mm-es kamera az egyik legkisebb kategóriájában! A csomagolás ráadásul egy fémlemezt is tartalmaz arra az esetre, ha a plafonra vagy a falra szeretnéd erősíteni.
Az újdonságok sora természetesen nem áll meg a dizájnnál; a kamera belül is kapott egy kis ráncfelvarrást, mégpedig új HD+ érzékelőt. Ez a Full HD részleteségnél nagyobb, 2304×1296 pixeles felbontásban látja a világot, ami csaknem másfélszer annyi képpontot, vagyis másfélszer annyi információt jelent. Ennek köszönhetően a kamera képe élesebb az átlagosnál, a részletek pedig akkor is jól kivehetők maradnak, ha belenagyítasz a képbe.
A Xiaomi Mi Camera 2K MM beltéri használatra készült, ennek ellenére specifikációja szerint -10 és +50 fok közötti hőmérsékleti tartományban működik – így nemcsak a lakásba, hanem akár ház melletti garázsba is felszerelheted. Az elhelyezésnél csak arra kell figyelni, hogy konnektor vagy USB csatlakozó közelében légy, hiszen a tápellátást így tudod biztosítani a kütyü számára. Hálózati kábel nincs, hiszen a kommunikáció WiFi segítségével zajlik. Vedd figyelembe, hogy a kamera csak a WiFi 4-es (802.11n) szabványt támogatja, és azon belül is csak a 2,4 GHz-es frekvenciasávot tudja használni – a kamera árának ismeretében persze ez nem túl meglepő.
A Xiaomi Mi Camera 2K MM telepítése éppen úgy zajlik, mint a gyártó korábbi kameráinak beüzemelése. A használathoz minimum egy okostelefonra van szükség (legalább Android 6 vagy iOS 11 operációs rendszerrel), valamint a Mi Home alkalmazásra. A kamera és az app csatlakoztatásához a kamerán lévő QR-kódot használhatod. Ezt követően a kamera élő képét bármikor megtekintheted az app segítségével – sőt, ha van otthon Mi Smart Clock, akkor vele is összekapcsolhatod, hogy a mobil nélkül is meg tudd nézni, mi történik éppen. A felbontásról korábban már esett szó, arról viszont még nem, hogy a kamera milyen objektívet kapott. F/1.4-es fényerő és 125 fokos betekintési szög jellemzi; a két adat közül pedig ez utóbbi a fontosabb, hiszen ez határozza meg a látómezőt. A 125 fok nem rossz érték, de nem is kiemelkedő; viszont ha a kamerát el tudod úgy helyezni, hogy a szoba egyik sarkához közel legyen, akkor még így is simán megoldható, hogy mindent lásson egy helyiségen belül.
Az integrált infra lámpa pedig biztosítja azt is számodra, hogy ne csak mindent láss, hanem azt is, hogy mindig: akár teljes sötétségben is teljesen jól használható, részletes képet tud mutatni és rögzíteni a Xiaomi kütyüje.
A kamera akár biztonsági eszközként is használható, hiszen mozgásérzékelő funkcióval is ellátták – sőt, van benne mikrofon és hangszóró is, így kétirányú kommunikációra is képes. Ez utóbbi egyébként tökéletes bébi monitort is farag belőle, hiszen nemcsak a baba sírását hallhatod, hanem tudsz hozzá beszélni is, hogy addig is megnyugtasd valamelyest, amíg odaérsz hozzá. A mozgásérzékelés funkció opcionálisan mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, hogy ember mozog-e szobában vagy sem – így elkerülhetők az olyan téves riasztások is, amit például egy házikedvenc szaladgálása okozna.
A kamerával rögzített videók H.265 formátumban készülnek, és alapesetben memóriakártyára kerülnek. Ha a kamerát biztonsági eszközként is szeretnéd hasznosítani, akkor persze jobb ötlet a klipeket a felhőben tárolni. Erre is van lehetőség, de azt tudnod kell, hogy ez a funkció már nem ingyenes, hanem előfizetéshez között (a hétnapos tesztidőszak lejártát követően). Viszont a klipek tárolása és továbbítása titkosított formában történik!
Amint korábban már említettük, a kamera az okosotthon rendszer teljes értékű tagjává válik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy irányíthatod az Amazon Alexa vagy a Google személyi asszisztensekkel is, másrészt pedig a telefonos alkalmazáson keresztül a kamerát összehangolhatod más okoskütyük működésével is. Például létrehozhatsz egy automatizmust, amely felkapcsolja az előszobai lámpát, ha mozgást érzékel, de megoldható az is, hogy az ajtó vagy ablak kinyílásakor egyrészt push üzenet érkezzen a mobilodra, másrészt pedig készüljön felvétel, amely megmutatja, hogy ki jött be a lakásba/szobába.
Végül pedig érdemes megnézni a telefonos alkalmazás extráit is: a Mi Home – többek között – PIP funkcióval is rendelkezik, így akkor is folyamatosan nyomon követheted a történeseket, ha a telefonon másik alkalmazást használsz éppen, de hasznos opció az is, hogy az app egyszerre akár három kamerához is tud csatlakozni, és azok képét egymás mellett is meg tudja mutatni.