Blog

Kedvencek okos etetője

MiStyle
MiStyle
2022.12.21 08:00
Kedvencek okos etetője

A Xiaomi termékek között aztán tényleg mindent megtalálsz: még olyan okoskütyük is vannak a kínálatban, amelyek a háziállatok ellátásáról gondoskodnak.

Ebben a kategóriában rögtön két terméket is bemutatunk neked: a Xiaomi Smart Pet Fountaint és a Smart Pet Food Feedert. A névből könnyen kitalálhatod, hogy előbbi a házi kedvenc itatására, utóbbi etetésére szolgál.

Mind a két készülék macskák, illetve legfeljebb közepes termetű kutyák ellátására alkalmas, elsősorban a bennük lévő tartályok méretéből adódóan. A sort kezdjük az itatóval, amely nem csak egy sima adagoló, hanem egy olyan kütyü, ami a vizet oxigénnel dúsítja fel, és folyamatosan keringteti is, hogy ezzel is frissen tartsa. Az eredmény egy olyan mesterséges vízforrás az állat számára, ami a csapvízzel összevetve sokkal jobban hasonlít arra, mint amit az állatok a természetben is találnának maguknak. Ez a kutatások szerint nagyobb folyadékbevitelre ösztönzi a kis négylábúakat, ami nemcsak a közérzetüknek tesz jót, hanem egyes betegségek kialakulásának valószínűségét is csökkenti.
A Xiaomi Smart Pet Fountain négy szűrő segítségével tisztítja a vizet, amelyek nemcsak a szőröket és más szennyeződéseket szűrik ki, hanem a csapvízben megtalálható klórt, kalciumot és magnéziumot is kivonják. Az állatok a vizet a felső tárolóban érik el, ahová egy csendes működésű pumpa juttatja azt el. Az itató kapacitása 2 liter, ez egy átlagos termetű macska számára 4-7 napi ellátást biztosít. Vagyis használhatod az itatót akkor is, ha elutazol pár napra; nyugodt lehetsz afelől, hogy házi kedvenced nem marad szomjan.
Természetesen az itatót összekötheted a telefonoddal is: a Mi Home app segítségével pedig így mindig nyomon követheted a tartályban lévő folyadék szintjét. A Smart Pet Fountain értesítéseket is küld, amikor szükséges: ha pótolni kell a vizet, ha esedékes a készülék takarítása, vagy ha cserélni kell a szűrőket. De tegyük hozzá, hogy mindez csak kényelmi funkció, hiszen a folyadék szintjéről és a karbantartási feladatok szükségességéről az eszközön lévő ablak és LED-ek segítségével is tájékozódhatsz. Az alkalmazással választhatsz továbbá a kétféle működési üzemmód közül is: normál módban a készülék folyamatos ellátást biztosít, míg smart (okos) üzemmódban nappal folyamatos, éjszaka viszont csak szakaszos elérést nyújt.
A tervezéskor nemcsak az állatok egészsége, hanem biztonsága is fontos szempont volt: a tápkábel ennek megfelelően harapásálló szövetborítást kapott, a talpaknál pedig gumitappancsok biztosítják a csúszásmentességet.
A Smart Pet Food Feeder, vagyis az étel adagoló dizájnban passzol az itatóhoz, de nagyobb (magasabb) nála, hiszen ennivalóból nagyobb mennyiségre van szükség. A tálca természetesen a készülék alsó részén, elöl található, amelyben az adagokat egy hatlapátos forgókerék méri ki – így biztos lehetsz abban, hogy a család négylábú tagja mindig a megfelelő mennyiségű táplálékot kapja. A tároló dobozos felépítés és a mechanika miatt az étel adagoló csak száraz tápokkal kompatibilis, ezekből is azokkal, amelyekben a falatok mérete legfeljebb 12 mm-es. A tárolóba kb. 1,8 kg-nyi élelem fér el, ami egy átlagos méretű macska igényeit 15-20 napon keresztül tudja fedezni. Dupla szigetelés és nedvességelnyelő kapszula gondoskodik arról, hogy az elemózsia ennyi időn keresztül is friss, ropogós maradjon.
Természetesen a Pet Food Feeder is tud mobilra csatlakozni, így a telefonon is láthatod a tárolóban még meglévő étel mennyiségét. Ennél sokkal fontosabb, hogy az automatikus adagoló rendszer működését is a telefonnal programozhatod be – akár magadtól, manuálisan vagy az appon keresztül elérhető, tudományos módszerekkel kidolgozott ajánlások alapján. Mi Home appal lehetőséged van továbbá arra is, hogy extra adag ételt adj a macskának vagy kutyának – akár távolról is.
A készülék hasába egy akkumulátort is elrejtettek, amely akkor is biztosítja a beprogramozott ütemterv alapján az állat etetését, ha a lakásban bármilyen okból kifolyólag áramszünet lenne, vagy gond adódna az interneteléréssel.