Blog

Építs okosotthon rendszert költséghatékonyan a Xiaomi eszközeivel!

MiStyle
MiStyle
2022.07.22 14:00
Építs okosotthon rendszert költséghatékonyan a Xiaomi eszközeivel!

Ma már nem kell, hogy mindenképpen nagy költséggel járjon, ha otthonodban okos rendszert szeretnél kiépíteni. A Xiaomi eszközei az egyik legjobb ár/érték arány mellett elérhetők, a termékpalettán pedig rengetegféle terméket találhatsz meg. Szinte mindent, amire csak szükséges lehet, akár kisebb, akár nagyobb lakásba szeretnél intelligens rendszert tervezni.

A Xiaomi termékpalettáján minden olyan kütyüt megtalálsz, amire szükséged lehet, ha a lakásod szeretnéd felokosítani.

A Xiaomi rendszere hub alapú, azaz van egy központi egység, amely egyik oldalon az okoskütyükkel, másik oldalon pedig a rendszer irányításához használt mobilkészülékkel vagy számítógéppel kommunikál. A Mi Smart Home Hub tervezésekor nagyon odafigyeltek a részletekre; a készülék nemcsak egy kommunikációs szabványt támogat, hanem egyaránt kezeli a Zigbee, Bluetooth, valamint a Wi-Fi alapú okosotthon, illetve IoT eszközöket. Ez lehetőséget ad arra, hogy minden termék olyan kommunikációs szabványt használjon, amely az adott helyzetben ideális. A központi egység feladata az, hogy az összes okoskütyüvel tartsa a kapcsolatot, és természetesen vezérelje is őket. A rendszer pedig attól lesz okos, hogy különféle szabályokat hozhatunk létre, így az eszközök működése automatizálható: lámpák, égők és konnektorok például egyszerre, egyetlen gombnyomással kapcsolatók fel, de a különféle kütyük működése szenzorok segítségével, vagy akár időzítővel is minden további nélkül megoldható.

Alaptermékek

A Xiaomi termékpalettája az évek során rendkívül átfogóvá vált, de kezdjük a sort két alapkategóriával: az okoskonnektorral, valamint az okoségővel. Azért ezzel a kettővel, mert aki okosotthon rendszert szeretne kiépíteni magának, az gyakran e két csoport segítségével kezdi meg az ismerkedést ezzel a világgal. És ez persze nem véletlen: a Mi Smart Plug Wi-Fi okos konnektorral a meglévő eszközöket lehet felokosítani (például szobai ventilátort lehet vele időzíteni, vagy szenzorok adatai alapján automatikusan kapcsolgatni), a világításnál pedig látványos extrát ad, ha változtatható a fényerő vagy az, hogy épp milyen színhőmérséklettel szeretnéd megvilágítani a nappalit. Olvasáshoz például az erős semleges, nagy koncentrációt igénylő munkához pedig az erős hideg fény az ideális, ha viszont pihenni szeretnél, az jobban esik halvány, meleg fehér fény mellett. A Mi Smart LED Bulb Essential (White and Color) okoségő bármilyen szobában, helyiségben használható, hiszen amellett, hogy 16,7 millió színárnyalatra képes, fényerőssége is kiemelkedő, 4000 K színhőmérséklet esetén, 950 lumen körüli értéket produkál. Lényegesen rugalmasabb és minden szempontból profi megoldást nyújt a Yeelight Lightstrip Plus RGB LED szalag, amelynek alapverziója 2 méteres, 1 méteres szegmensekkel pedig tovább bővíthető. Kis helyigénye miatt bárhová rögzíthető (tévé hátuljára, ágy mögé, polc alá, szekrénybe, mennyezet közelébe, stb.), és nemcsak 16 millió színben tud pompázni, hanem olyan trükkökre is képes, mint például színt változtatni az éppen játszott zene ütemére.

Egy okosotthon rendszert nehéz elképzelni kamera nélkül; erről a kiegészítőről természetesen a Xiaomi Mi Smart Home esetén sem kell lemondanod, ráadásul két modell közül is választhatsz. A Mi Home Security Camera 360° 1080p, valamint a Mi 360° Home Security Camera 2K között nemcsak a tervezésben van különbség, hanem például felbontásban is: előbbi modell Full HD részletességgel, utóbbi 2304×1296 pixelen rögzít. Mindkét kamera 360 fokos, holttérmentes látószöget nyújt, és nemcsak állítva, hanem plafonon fejjel lefelé is rögzítheted őket. Az infra LED-es segédfény éjjel is jó képminőséget, minimális fénynél pedig már színes képet ad, a kétirányú kommunikáció pedig lehetőséget ad arra például, hogy beszélj kisbabádhoz, ha a kamerát bébiőrként veted be. Természetesen mindkét kamera rendelkezik mozgásérzékelés funkcióval, a riasztások pedig a telefonos alkalmazásra azonnal megérkeznek. A felvételek memóriakártyára vagy NAS-ra kerülnek – a 2K-s modell esetében pedig akár felhőbe is, ahol hét napig bármikor visszanézhetők. A felhő funkció főleg akkor fontos, ha a kamerát biztonsági eszközként, riasztóként használod, mert egy esetleges betörésnél a felhőben lévő videókat a betörő nem fogja tudni törölni. A 2K-s típus további extrája, hogy képét a Mi Smart Clockra is kiteheted, integrált Bluetooth adaptere segítségével pedig a rendszerhez további eszközöket csatolhatsz rajta keresztül.

Szenzorok

Az okosotthon megtervezésében és a teljes rendszer összeállításában nagy szerepet játszanak a szenzorok is, amelyek a különféle eseményeket figyelik, és a beállított szabályok szerint aktiválják a rutinokat. A mágneses elven működő Mi Door and Windows Sensor 2 nyitásérzékelő például arra jó, hogy a rendszer figyelni tudja, mikor nyitod ki az ajtót vagy ablakot. A szenzor akár egy alapszintű biztonsági funkció része is lehet (például: ha kinyílik az ajtó, akkor a rendszer push értesítést küld a telefonra, és akár arra is utasíthatja a kamerát, hogy készítsen felvételt a behatolóról), de természetesen kényelmi funkciókhoz is nagyon jól illeszkedik: például a rendszert beprogramozhatod arra, hogy amikor az ajtó kinyílik, kapcsoljon fel az előszobai lámpa, ha pedig az ablak nem volt nyitva még a héten, akkor kaphatsz figyelmeztetést arra vonatkozóan is, hogy ideje lenne már szellőztetni egyet!

A második, nagyon érdekes szenzor a Mi Temperature and Humidity Monitor 2, amely egy olyan apró érzékelő, ami a hőmérsékeltet és a páratartalmat méri. A cikkben szereplő szenzorok között ez az egyetlen, amelyik Bluetooth kapcsolatot használ – de a Mi Smart Home Hub számára ez természetesen nem jelent akadályt, hiszen ezt a szabványt is támogatja. Azt valószínűleg nem kell ecsetelni, hogy a hőmérséklet érzékelő miért jó dolog, a páratartalomra viszont sokan legyintenek – nem kéne, mert az optimális érték 40-60% közötti, erre is érdemes odafigyelni! Ez a szenzor is több érdekes felhasználási lehetőséggel kecsegtet: túl alacsony páratartalom esetén automatikusan bekapcsolhat a párásító, ha túl meleg van, vagy a fürdőszobában túl nagy a páratartalom, akkor pedig az okoskonnektorra kötött ventilátor.

A Mi Light Detection Sensor egy fényérzékelő modul, amely víz- és hőálló, így nemcsak a házban, hanem akár a kertben is elhelyezhető. Szeretnéd a kerti lámpát felkapcsolni, ha besötétedik? Vagy lehúznád a redőnyt, ha túl erősen süt a nap? Semmi akadálya! Gyermeked elfelejti bekapcsolni a lámpát tanulás közben, ha sötét van? Ez sem probléma többé! De gondolkodhatsz nagyban is! Az okosotthon rendszer nemcsak az aktuális fényviszonyok mérésében segít, hanem abban is, hogy a napi fénymennyiséget mérje: így mindig pontosan tudod például, ha a füvet, illetve a növényeket kicsit több vízzel kell meglocsolnod.

A Mi Motion Sensor mozgásérzékelő funkcióval ruházza fel a rendszert; többek között biztonsági riasztást kapcsolhatsz össze vele, vagy vezérelheted az éjszakai fényt, lekapcsolhatod a lámpákat, ha senki nincs otthon, illetve ellenőrizheted azt is, hogy a házi kedvenc nem dorbézol-e a szobában, amíg te dolgozol. Egyébként, ha az éjszakai világítást szeretnéd a mozgásérzékelővel vezérelni, akkor van egy jobb megoldása is a Xiaominak; ez pedig a Mi Motion-Activated Night Light 2. Ez a lámpa alapvetően maga látja el a feladatát, de Bluetooth változat kapcsolódni tud a Mi Smart Hubhoz, vagy közvetlenül mobilkészülékhez is. A lámpa meleg fehér fénnyel világít, ha valaki közel megy hozzá; kétféle fényerősség állítható be rajta, aszerint hogy éjszakai, támogató fényt szeretnél, vagy azt, hogy mindent tisztán láss. Rendkívül sok helyzetben használható, gyerekágy mellett éppúgy remek társ lehet, mint lépcsők mellett vagy szekrény belső világításaként. A mágneses rögzítés pedig nemcsak rugalmas elhelyezést tesz lehetővé, hanem azt is, hogy adott esetben a lámpát egy mozdulattal levedd a helyéről, és zseblámpaként használd!

Életsílus

Nem érdemes megállni a szenzoroknál, hiszen az okosotthon ma már nemcsak a kényelemről, hanem az életminőségről is szól(hat). A Mi Smart Speaker például egy olyan, 12 wattos hangszóróval egészíti ki a rendszert, amely Wi-Fi és Bluetooth kapcsolat segítségével is képes kommunikálni. Ideális társ, ha nemcsak otthon szeretnél zenét hallgatni, hanem alkalomadtán magaddal is vinnéd az apróságot. A hangszóró extra funkciója, hogy az Amazon Alexa rendszereket, valamint a Google Assistant szolgáltatást is támogatja, így segítségével az okosotthon kütyüidet akár hangutasításokkal is irányíthatod.

A Google Assistant viszont nemcsak a hangszóró kiváltsága; akkor is használhatod, ha a Mi Smart Clock mellett teszed le a voksod. Ez az ébresztőóra amellett, hogy kapcsolódik a Google szolgáltatásokhoz, nagyméretű LCD képernyővel rendelkezik, amely választásod alapján többféle óra számlapot is meg tud mutatni. Emellett ha szeretnéd, reggel listázza a napi teendőket, megmutatja a várható időjárást vagy szinte bármit, amit szeretnél. A kütyü apró hangszóróval is rendelkezik, így a hálóban tökéletes akkor is, ha például az elalváshoz egy kis relaxációs zenére van szükséged. A kijelző szükség esetén éjszakai fényként is tud működni.

A Mi Body Composition Scale 2 okosmérleg az egészséges életmód hasznos kelléke. Nemcsak a testtömeget, hanem a testzsír és az izomtömeg arányát is tudja mérni, az adatokat pedig Bluetooth kapcsolat segítségével a telefonos alkalmazásra küldheted, így később bármikor megnézheted, mennyit fejlődtél a hetek, hónapok során.

Az egészséges életmódhoz nemcsak a rendszeres testmozgás tartozik hozzá, hanem az is, hogy egészséges környezetben élj. Ez – többek között – optimális, 40-60% közötti páratartalmat jelent, amit a Mi Smart Antibacterial Humidifier segítségével biztosíthatsz otthonodban. A kompakt mérete ellenére nagy, 3,5 literes tartállyal rendelkező párásító készüléket elég naponta egyszer tölteni ahhoz, hogy akár egy 20-25 négyzetméteres szobában is folyamatosan az ideális szint környékén tarthasd a páratartalmat. A Xiaomi párásítója ultrahangos elven működik, és minden vízzel érintkező része antibakteriális bevonatot kapott, így a baktériumok elszapordásától sem kell tartanod. Természetesen a készülék integrálható a Xiaomi okosotthon rendszerbe, így automatikusan is vezérelhető.