Blog

Mi Smart okos spórolás

MiStyle
MiStyle
2023.01.11 10:00
Mi Smart okos spórolás

Energiát és pénzt is megtakaríthatsz az okosotthonnal!

 

Egy okosotthon rendszer kialakítása nemcsak azért hasznos, mert sokkal kényelmesebbé válnak a mindennapok, hanem azért is, mert rengeteg energiát megspórolhatsz. Jelen helyzetben ez cseppet sem elhanyagolható szempont, hiszen az áramszámla havi 210 kWh, a gázszámla pedig havi 144 köbméter után jelentősen megugrik. A Xiaomi okosotthon termékeivel alapvetően az elektromos eszközök fogyasztását szabályozhatod; a fogyasztást úgy optimalizálhatod segítségükkel, hogy közben a kényelemről és a komfortról sem kell lemondanod.

Kezd a lámpákkal!

Ha még nincs okosotthon rendszered, akkor a legjobb belépőt a világítás jelenti, hiszen nemcsak okoslámpákat vásárolhatsz, hanem olyan LED-es fényforrásokat is, amivel a meglévő lámpákat is felokosíthatod. Ha esetleg még mindig klasszikus izzókat használsz, akkor a LED-es égőkre való átállással rengeteget spórolhatsz (60 wattos izzót és napi 3-5 órányi használatot feltételezve 6-10 kWh csökkenésre számíthatsz darabonként), de akkor is van némi előrelépés, ha kompakt fénycsövek vannak a lakásodban.

A Xiaomi termékpalettáján minden fontos típust megtalálsz: teljesen mindegy, hogy E27-es, E14-es vagy GU10-es foglalatba illeszkedő változtatható fehér fényű vagy színes égőt keresel, fogsz találni. De a választékban természetesen LED-szalagok, sőt már filament kialakítású LED-es égők is vannak. És ez még mindig csak a klasszikus vonal, hiszen az olyan termékekről, mint az éjjeli lámpa vagy az olvasólámpa, még nem is beszéltünk.

Az okoségők nagy előnye, hogy nemcsak a fali kapcsolóról, hanem telefonról is vezérelheted őket – és alkothatsz szabályokat is. Beállíthatod például azt, hogy a lakásban lévő összes lámpa lekapcsoljon, ha elmész otthonról. De a lehetőségek tárháza végtelen: ha gyermeked nem szeret sötétben elaludni, akkor egy okoségő halvány fényénél térhet álomra, amit beállíthatsz úgy, hogy 30 perc után automatikusan ki is kapcsol.

Használj okoskonnektort!

Szinte biztos, hogy rengeteg olyan eszköz is van a lakásodban, ami tökéletesen működik – csak éppen nem tudod vezérleni az okosotthon rendszeren keresztül. Az ilyen kütyüket egy vezérelhető konnektorral tudod felokosítani. Ez alapvetően persze csak azt jelenti, hogy ki- és bekapcsolhatod az adott eszközt (például állólámpa), de vannak helyzetek, amikor ennyi épp elég is az üdvösséghez. Egy okoskonnektor és időzítő segítségével éjszakára kikapcsolhatod például az internet modemet és a routert, amivel havi szinten akár 20 kWh energiát is megspórolhatsz.

Ha okoskonnektort vásárolsz, mindenképpen legyen benne fogyasztásmérő funkció is; mégpedig azért, mert így a konnektort sokkal rugalmasabban használhatod (például a mosógép konnektorába dugva értesítést kérhetsz, ha lejárt a program). Ám még ennél is jobb, hogy a fogasztásmérővel lemérheted a lakásban található eszközök energiaigényét is. Megnézheted például, hogy melyik program fogyasztja a legkevesebb energiát a mosógépen, de gyorsan kiderül az is, ha a tévé kikapcsolt állapotban is eszi az áramot. Kiszámolhatod továbbá, hogy mennyit fogyaszt a PC vagy a NAS alapjáraton akkor, ha soha nem kapcsolod ki őket. Mosógépnél, mosogatógépnél hasznos továbbá, ha pontosan tudod a ciklusok energiaigényét; így látod, hogy mennyit spórolhatsz azzal, ha a mosógépet havi szinten nem 12-14 alkalommal, félig üresen használod, hanem csak 6-8 alkalommal, de mindig tele. Egy okoskonnektor tehát nemcsak azzal spórol neked, hogy ki-be kapcsolja a rádugott eszközt, hanem azzal is, hogy megmutatja a legnagyobb fogyasztókat a lakásban.

Fűts okosan!

Nemcsak az okoségőkkel, okoslámpákkal és okoskonnektorokkal lehet energiát és így pénzt megtakarítani, hanem egy okostermosztáttal is. Sőt, talán egy okostermosztáttal lehet a legtöbbet spórolni, hiszen egy lakás fűtése havi szinten rengeteg energiát igényel. Egy okostermosztáttal a fűtést rugalmasan használhatod: nap közben, amikor nem vagy otthon, a hőmérsékletet csökkentheted például. Az okostermosztát távolról is elérhető, így ha nem tudod, hogy mikor mész haza, akkor sem kell egész nap járatnod a rendszert azért, hogy meleg legyen: hazaérkezés előtt távolról is utasíthatod a rendszert arra, hogy emelje a hőmérsékletet a normál szintre. Hogy mennyit lehet spórolni, az sok mindentől függ – de általánosságban elmondható, hogy 1 fokos hőmérséklet csökkenés 5-8 százalékos energiamegtakarítást eredményez.