Blog

Roborock S5 Max és S7; ha unod a takarítást

MiStyle
MiStyle
2022.08.11 12:06
Roborock S5 Max és S7; ha unod a takarítást

Aligha túlzás, ha azt mondjuk: a házimunka a legtöbb ember számára nyűg. Egy robotporszívó, ha nem is veszi le teljesen a terhet a válladról, jelentősen megkönnyíti a hétköznapjaidat. 

A takarító robotok történelme most már jó pár évre nyúlik vissza, az első termékek megjelenése óta pedig éppen elég idő telt el ahhoz, hogy a termékek kiforrottá, jól használhatóvá váljanak. A Xiaomi a márkától megszokott, jó érték-arányú modellekkel lépett be a piacra; az egyre bővülő termékpalettán a Xiaomi ökoszisztémába tartozó Roborock S5 Max és Roborock S7 az újabb kütyük közé tartoznak. Mindkét eszköz rendelkezik felmosó funkcióval is, így nemcsak a port, hanem adott esetben a makacsabb szennyeződéseket is képesek eltávolítani a padlóról. 

Xiaomi Roborock S5 Max 

A Roborock S5 Max a klasszikus felépítést követi: kör alakú házának alsó részére, annak is a közepére került a szívóegység, a sarkokból pedig egy bajuszkefe távolítja el a port a hatékony tisztítás érdekében. A robot három kerék segítségével mozog, amelyekből a motor kettőt hajt meg eltérő sebességgel, hogy a kütyü forogni is tudjon. A masszív felépítésből adódóan a robot szinte sosem akad el – ha mégis, akkor telefonos üzenetben kapsz értesítést, hogy mentőakció szükséges. 

A Roborock S5 Max érdekessége, hogy felmosó funkciót is kapott, ráadásul elég nagy, majd’ 3 dl-es víztartállyal rendelkezik, így egy menetben az egész lakást alaposan ki tudja takarítani. A robot működése nagyon jól testreszabható, hiszen a telefonos alkalmazás és a lakás alaprajza segítségével meghatározhatod azokat a zónákat, ahol csak porszívózni kell és azokat is, ahol felmosni is szükséges. Hogy a robot mennyire jól beállítható, azt kiválóan jelzi, hogy még azt is szabályozhatod, hogy a felmosáshoz mennyi vizet szeretnél használni. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a Roborock S5 Maxot egy szobából teljesen kitiltsd, illetve kérheted azt is, hogy egy-egy területet többször járjon be, az alaposabb tisztítás érdekében. A robotporszívó négy térképet tud megjegyezni, ami főleg akkor hasznos, ha többszintes házban időnként mozgatni szeretnéd az emeletek között. A térképeket a robot egyébként automatikusan hozza létre saját, lézeres navigációs rendszere segítségével, amely a kis „toronyban” kapott helyet. 

Szintén a telefonos alkalmazáson belül válaszható ki az üzemmód, ami a zajszint és a takarítás alapossága közötti kapcsolatot határozza meg. A Roborock S5 Max beállítástól függetlenül a csendesebb készülékek közé tartozik, hiszen takarítás közben mindössze 50-65 dB-es zajt bocsát ki. Ha szeretnéd, hogy a robot akkor takarítson ki, amikor nem vagy otthon, akkor használhatod az időzítőt – de arra azért figyelj, hogy előtte szedd fel a padlóról a kisebb-nagyobb akadályokat, mert a Roborock S5 Maxot nem úgy tervezték, hogy a padlón hagyott zoknikat vagy cipőket kikerülje – ezeken egyszerűen megpróbál átmenni. Meglepően nagy sikerrel, hiszen a szobák közötti, akár 2 cm-es küszöböket is gond nélkül megmássza. Az alkalmazás tájékoztat továbbá arról is, ha a fontosabb részegységeket vagy a tartályokat üríteni/tölteni kell. 

A robot magassága 10 cm, vásárlás előtt nézd meg, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy a bútoraid alá (például fotel, ágy) beférjen. 

A robotporszívó szívóereje bőven elég ahhoz, hogy hidegburkolatról és fapadlóról eltávolítsa a szennyeződéseket – és bár jó munkát végez a szőnyegekkel is, ezeket azért érdemes havonta-kéthavonta „rendes” porszívóval is kitisztítani. 

Üzemmódtól függően egy feltöltésre 1,5-2,5 órányi takarítás jut, ami bőven elég egy átlagos méretű lakás kitakarításához – egy 60-70 négyzetméteres lakást a Roborock S5 Max kevesebb, mint 45 perc alatt képes kitakarítani. Ha a töltöttségi szint 20 százalék alá esik, a robot automatikusan visszatér a dokkolóhoz, hogy 5 óra alatt újból teljesen feltöltött akkumulátorral várja következő feladatát. 

Xiaomi Roborock S7 

Noha a Roborock S5 Max is rendelkezik felmosó funkcióval, ha a vizes munka prioritást élvez, akkor a Roborock S7 sokkal hatékonyabb és okosabb is: képes például felemelni a felmosó egységet, amikor a szobában a szőnyeget takarítja! Felépítését tekintve a Roborock S5 Max és S7 között lényegi eltérés első ránézésre nincsen, hiszen utóbbi típus is köralakú házba került, a szívóegység pedig lent, középen helyezkedik el. Egyetlen bajuszkefe gondoskodik a sarkok tisztán tartásáról, a mozgatást pedig ugyanúgy három kerék végzi, mint az S5 Max esetében. A tisztításhoz ugyanakkor az S7 egy „lebegő”, gumírozott kefét használ, amely közelebb tud kerülni a padlóhoz, ezért hatékonyabban tisztít. 

A legnagyobb különbség a felmosó funkcióban rejlik, hiszen míg a Roborock S5 Maxnál a vizes tisztításról a külön rögzítendő mikroszálas anyag passzív elven gondoskodik, addig a Roborock S7-nél a felmosó egység ultrahangos motor segítségével vibrál, így sokkal hatékonyabb a makacs szennyeződések eltávolításában – lényegében ugyanazt a hatást éri el, mintha kézzel sikálnánk a járólapot. Beállítástól függően a felmosó egység 1650-3000 mozgást végez percenként! 

Természetesen az S5 Max-nál említett térképes funkciók, a felmosásmentes zónák vagy éppen a felmosáshoz használt víz mennyiségének állíthatósága az S7-nél is alap – annyi extrával, hogy a robot fél centiméterrel feljebb húzza a felmosó egységet minden olyan esetben, amikor a vizes takarításra nincs szükség. Ebből adódóan nem kell aggódni amiatt például, hogy a fapadlót vagy a szőnyeget akár csak kisebb mennyiségű víz is érné. Emellett természetesen kérheted egy-egy terület alaposabb tisztítását és azt is, hogy a robot valamelyik szobába egyáltalán ne menjen be. 

A takarítás minősége a Roborock S7 esetében is nagyon jó, a robotporszívó gyakorlatilag az összes szennyeződést eltávolítja kemény padlóról – a sarkokba és azon bútorok alá, ahová nem tudott bejutni, azért néha hagyományos porszívóval el kell menni, valamint a szőnyegeket is ajánlott havonta-kéthavonta alaposan kiporszívózni. 

A Roborock S7 nagyjából 2 órányi munkára képes, az akkumulátor töltése pedig nála is automatikusan történik. Hasznos extra, hogy ehhez a robothoz van egy olyan dokkoló is, amely nemcsak az akkumulátorról gondoskodik, hanem a portartályról is, merthogy a robot a dokkoláskor a port automatikusan kiüríti; a dokkolóban lévő tartály kapacitása pedig elég nagy ahhoz, hogy csak három-négyhavonta kelljen hozzányúlnod.