Blog

Amazfit GTR 3 okosóra

MiStyle
MiStyle
2022.09.07 14:55
Amazfit GTR 3 okosóra

Az okosórák között az Amazfit GTR 3 egy igen érdekes példány, hiszen egy olyan szerkezetről van szó, amit elsősorban a fitnesz funkciókra hegyeztek ki, ám emellett elegáns megjelenést is biztosít, így a mindennapok során, akár egy üzleti tárgyaláson is viselheted.

Az óra kerek számlappal készült, teste strapabíró alumínium ötvözet. A kijelző a számlapnak nagyjából 80 százalékát foglalja el, körülötte pedig egy vékony fekete csíkban foglalnak helyet az órákat jelző, fehér színű csíkok. Kettő gomb is került az okosórára, amelyek a jobb oldalon helyezkednek el, így kütyü viselése a bal karon valamivel kényelmesebb. A felső gombot nemcsak megnyomni, hanem tekerni is lehet, így gyors vele a navigáció a menüben, míg a másik gomb a fontos/gyakran használt opciókhoz nyújt gyorselérést. A hátsó részen a pulzus és véroxigénszint mérő szenzor (BioTracker 3.0 PPG) és a töltő érintkezői találhatók. Az Amazfit GTR 3 természetesen víz- és porálló, előbbi tekintetben ráadásul az 5ATM megfelelőség azt jelenti, hogy a tok nemcsak az esőt bírja, hanem azt is, ha bármilyen vízi sport közben is rajtad van az óra - még víz alá merítve is használhatod. A gyári szíj szilikonból van, 155-218 mm között állítható, és kényelmes viselést biztosít, de a 22 m-es fülméretnek hála bármire lecserélheted azt, akár fémből akár elegáns bőrből készült verzióra.

Az okosóra AMOLED kijelzője 1,39 colos, a kiváló minőséget és a jó láthatóságot pedig a 326 PPI-s felbontás és a nagy fényerő biztosítja. Alapesetben a kijelző csak akkor kapcsol be, ha használni szeretnéd (az automatikus bekapcsolás szenzorok segítségével, a karod felemelésekor történik, de a kijelző érintésre is bekapcsol), de ha beéred rövidebb üzemidővel is, akkor kérheted, hogy mindig mutassa az időt és más információkat. Hogy a számlapra pontosan mi kerül, azt természetesen te mondod meg, hiszen a számlapok személyre szabható - de megjeleníthető például a pulzus vagy a megtett lépések száma is. Az Amazfit GTR 3 spórolós üzemmódban egy feltöltéssel papíron akár 21 napig is használható, de nyilván AOD-vel a rendelkezésre állás időtartama érezhetően rövidebb; átlagos felhasználás mellett az egyhetes töltési ciklus jóval közelebb van a realitáshoz.

A kütyü hardvere jól illeszkedik a funkciókhoz, a rendszerchip az órát tökéletesen ki tudja szolgálni, jelentősebb akadozások, lassulások nélkül. Ami számodra fontos lehet, az az, hogy az Amazfit GTR 3 a mobillal és a rajta futó alkalmazással Bluetooth segítségével tartja a kapcsolatot; és az óra adaptere az 5.1-es szabványt is támogatja az energiatakarékosság jegyében. Fontos még, hogy az eszköz saját GPS-szel rendelkezik, így ha például telefon nélkül mész futni vagy túrázni, akkor is potosan tudja rögzíteni a megtett útvonalat. A GPS adapter a GLONASS, Galileo, BDS és QZSS rendszereket is támogatja, így a világ bármely táján gyorsan és megbízhatóan működik. Szintén hasznos extra a beépített mikrofon, amivel - például - az Amazon személyi asszisztens szolgáltatása használható.

A kütyün a Zepp OS fut, amelynek fő előnye az, hogy az alapvető funkciókon túl (idő, naptárbejegyszések és értesítések megjelenítése) rengeteg, az egészséges életmódhoz kapcsolódó további opcióval rendelkezik. Ezek az extrák főleg a különféle sport tevékenységekhez kapcsolódnak; az Amazfit GTR 3 rengeteg, 150-nél is több tevékenységet ismer, így szinte minden testmozgásnál tud olyan adatokat figyelni és rögzíteni, amelyek extra információt nyújtanak ahhoz, hogy az adott tevékenységet a lehető leghatékonyabban, legpontosabban végezhesd. Néhányuknál az óra automatikusan indítja a nyomkövetést (sétálás, futás, kerékpározás és úszás). A különféle szenzorok adatai segítségével az Amazfit GTR 3 számolja például a megtett lépéseket, ha szükséges, akkor pedig folyamatosan mérni a pulzusod vagy akár a véroxigén szintedet is. Utóbbi két adat segítségével az óra ráadásul nemcsak a testmozgást tudja követni, hanem az alvásciklusokat (REM) is rendkívül pontosan határozza meg. Az összegyűjtött adatokat alapvetően nem magán az órán, hanem telefonon nézheted meg: az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető, magyarul is tudó Zepp alkalmazás rengeteg információval és grafikonnal szolgál.

A Zepp OS tudása az Amazfit saját alkalmazásboltján keresztül bővíhető is, de a választék jelenleg nem túl nagy, főleg számlapokra és néhány fitnesz alkalmazásra koncentrálódik.