Blog

XIAOMI robotporszívó trió

MiStyle
MiStyle
2022.09.05 08:15
XIAOMI robotporszívó trió

A Xiaomi Mop 2 sorozat három modelljét úgy alakították ki, hogy akkor is fogsz találni megfelelő típust, ha keveset költenél, és akkor is, ha inkább a rengeteg extra szolgáltatás a fontos számodra.

Xiaomi Mop 2 Ultra

A sorozat legnagyobb tagja, a Xiaomi Mop 2 Ultra robotporszívó jelenleg a termékpaletta (egyik) csúcsát jelenti, rengeteg extra szolgáltatása mellett többek között a 3D-kamerának, a lézeres navigációs rendszernek, a 4000 Pa szívóerőnek, az 5200 mAh-s akkumulátornak és az 550 ml-es, porszák nélküli portgyűjtő tartálynak köszönhetően. A prémium kategóriában ezek többnyire ismerős jellemzők, a 4000 Pa-s szívóerőt viszont mindenképp kiemelnénk, mert ez már olyan érték, amely összevethető egy normál porszívó szívóerejével – vagyis a robotporszívó éppen olyan hatékonyan szívja ki a port a szőnyegből, mint klasszikus társai.

A Xiaomi Mop sorozat elnevezése egyébként csalóka, hiszen a „mop” felmosó funkciót jelent, ez azonban a termékcsaládba tartozó modelleknek csak az egyik funkciója, hiszen nemcsak felmosni, hanem porszívózni is tudnak. Mind a három, a termékcsaládba tartozó kütyü ugyanazt a felépítést követi: a kör alakú „doboz” alsó részén, középen található a szívóegység, valamint a félkör alakú, eltávolítható felmosó egység, a sarkokból pedig bajuszkefe hivatott eltávolítani a szennyeződéseket.

A szívóegység a Mop 2 Ultra esetében klasszikus kefe nélküli, és ahogyan fentebb már említettük, rendkívül nagy szívóerőt biztosít. De nemcsak ezért érdekes ez a típus, hanem azért is, mert a 3D kamera, a lézeres érzékelő (LiDAR), a négymagos ARM processzor és a mesterséges intelligencia segítségével nemcsak rendkívül pontos térképet tud készíteni a lakásról, hanem a véletlen ottfelejtett tárgyakat is szinte minden esetben tökéletesen ki tudja kerülni. Ez mondjuk egy szék vagy egy asztal lába esetén egyáltalán nem mellékes tényező! A leküzdhető, azaz legfeljebb 20 mm-es akadályokon, például a küszöbön pedig, a robot gond nélkül átmegy.

A porszívó 5200 mAh-s akkumulátora rendkívül hosszú takarítási időt tesz lehetővé, a gyártói specifikációk alapján akár 240 négyzetméretes lakást (vagy irodát) is ki tud takarítani egyetlen feltöltéssel, ennek más robotporszívók a nyomába sem tudnak érni. az 550 ml-es portartály sem apró; kapacitása akár három takarításra is elegendő lehet (kisebb lakásoknál még többre), így ha a kütyü 2-3 naponta indul munkára, akkor elég hetente egyszer üríteni azt. Alapból egyébként sima töltő dokkoló jár a Xiaomi Mop 2 Ultrához, de külön lehet hozzá olyan verziót is vásárolni, amely a töltés során a robotporszívóban lévő port is eltávolítja. Ebben 4 literes porzsák van, amely 1-2 hónap alatt lesz tele, ezt követően pedig egyszerűen ki lehet dobni a szemétbe.

Nemcsak a porszívó, hanem a felmosó rész is hatékonyan működik, e szempontból azonban jóval kisebb a hatótáv, hiszen a víztartály kapacitása csak egy átlagos méretű konyha és előszoba kitakarításához elegendő. A robotporszívó a felmosáshoz használt vízmennyiséget több lépcsőben tudja állítani.

Xiaomi Mop 2 Pro+

Az eggyel kisebb változat a Mop 2 Pro+ nevet kapta, az egyik fontos különbség az Ultra változathoz pedig az benne, hogy csak a 3D kamera és mesterséges intelligencia segítségével tájékozódik, illetve rajzol térképet (vagyis a LiDAR rendszert nem tartalmazza ez a modell). A 3D VSLAM navigáció pontosságára ugyanakkor nem lehet panasz, és a robotporszívó a véletlenül a földön hagyott akadályokat is megfelelő hatékonysággal kerüli ki. Kisebb a szívóerő is, de a 3000 Pa-s értékre még így sem lehet panasz, a szívófej hatékonyan végzi a dolgát – az egyéb jellemzők tekintetében pedig a Pro+ verzió az Ultra tudását nyújtja. 5200 mAh-s akkumulátora például három órányi takarítást tesz lehetővé, ennyi idő alatt a robot akár 250 négyzetméteres palotát is tisztára varázsol – és az Ultra változathoz hasonlóan nemcsak száraz porgyűjtésre, hanem nedves takarításra is képes.

Xiaomi Mop 2 Lite

A Lite természetesen a legkisebb tagja a famíliának, ennek megfelelően a legolcsóbb is – mégis remek belépőt jelent a robotporszívók világába! Felépítése az Ultra és Pro változat felépítésére hasonlít, rajta lévő szívóegység pedig 2200 Pa szívóerővel szedegeti fel az apró porszemeket a padlóról, illetve a szőnyegről. A takarítás alapos, de havonta egyszer illik azért a rendes porszívót is hadrendbe állítani, hogy a szőnyegből és a robot által nem elérhető sarkokból minden port kiszedj vele. A 2600 mAh-s akkumulátor bőven elegendő 60-80 négyzetméteres lakások kitakarításához, de akkor sincs gond, ha a kütyü nem végzett, hiszen ilyenkor automatikusan visszamegy a helyére tölteni, majd később folytatja a munkát pontosan ott, ahol abbahagyta. A portartály is kisebb valamivel, de a 450 ml-es űrtartalom (a kisebb takarítható alapterületet is figyelembe véve) három porszívózásra simán elegendő. Természetesen ez a robot is rendelkezik felmosó funkcióval, így a konyha és az előszoba padlójának takarítását is rábízhatod.

Appal könnyebb

Mind a három porszívó rendelkezik természetesen WiFi kapcsolattal, ami azt jelenti, hogy a Xiaomi Mop 2 Ultra, Mop 2 Pro és Mop 2 Lite egyaránt integrálható a Mi Home alkalmazásba. A mobilos app segítségével nemcsak a robot által létrehozott lakástérképet nézheted meg, hanem kijelölheted a felmosandó területet, megadhatsz no-go zónákat és olyan helyeket is, ahol az átlagosnál alaposabb takarítást kérsz. Ezenkívül az időzítőt is az app segítségével tudod beállítani, ha azt szeretnéd, hogy a robot akkor takarítsa ki a lakást, amikor te épp dolgozol.