Blog

Légtisztító trió a Xiaomitól

MiStyle
MiStyle
2023.05.18 13:00
Légtisztító trió a Xiaomitól

Egy légtisztító nemcsak akkor hasznos, ha forgalmas út mellett laksz, hanem akkor is, ha háziállatod van, esetleg pollen allergiában szenvedsz. A Xiaomi Smart Air Purifier 4 háromféle verzióban is a rendelkezésedre áll!

Három modellről van szó tehát, de azt szögezzük le gyorsan az elején, hogy a Smart Air Purifier 4 Pro, 4 és 4 Lite modellek gyakorlatilag ugyanazt tudják, eltérés közöttük abban van, hogy mekkora méretű szobákban ajánlott használni őket. A Pro verzió legfeljebb 60, a sima változat 48, a Lite verzió pedig 43 négyzetméteres szobákban teljesítenek a legjobban.

Egy átlagos lakás levegőjében rengeteg a szennyező anyag: por, pollen, állatszőr, füst és főzési gőzök tolakodnak be. Közülük néhány csak a komfortérzetet rontja, de a por, a pollen vagy a forgalmas út mellett lakók esetében az autókból származó gázok és a korom az egészséget is veszélyeztetik. A jó hír az, hogy légtisztító berendezéssel ma már pillanatok alatt megszabadulhatsz ezektől a szennyeződésektől, a modern készülékek ráadásul nemcsak tisztítják, hanem fel is frissítik a levegőt. Meglehetősen gyorsan: a Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro például percenként akár 8330 liter levegőt is képes megmozgatni, ezzel a teljesítménnyel pedig egy 40 négyzetméteres szoba levegőjét 15 perc alatt megtisztítja.

Ahogyan a típusszámból is látszik, a Xiaomi légtisztítók negyedik generációjáról van szó, ennek ellenére a dizájn érdemben nem változott. Nem mintha ez gond lenne, hiszen az alapvetően szögletes forma mind a mai napig mutatós, sőt mára jellegzetessé is vált. És funkcionalitás alapján is jó választás: a légtisztítók 360 fokban, lent szívják be a levegőt, amely megtisztítva és szagtalanítva a felső részen távozik. Az előlapon található a kör alakú kijelző, amely egyben a kezelésre is szolgál, hiszen érintésérzékeny. Természetesen minden fontos információ látszik rajta: az aktuális PPM2.5 érték mellett a hőmérséklet és a páratartalom is. A levegő minőségét nemcsak számok jelzik, hanem színkód is, amely piros, narancs, sárga illetve zöld árnyalattal mutatja, ha erősen, mérsékelten és enyhén szennyezett, illetve tiszta a levegő.

A Pro változat érzékelője nemcsak a PPM2.5, hanem a PPM10 részecskék mennyiségét is méri, automatikus üzemmódban a teljesítményt e két jellemző alapján állítja be. A légtisztítóban lévő szűrő viszont már a 0,1μm-es részecskéket is szűri, ezek 99,99%-át tudja eltávolítani (0,3 mikronos szennyeződéseknél az arány 99,97%). Az aktív szén szűrő a szagtalanításért felelős, és további extra funkció, hogy a kütyü negatív ionokkal dúsítja a már szűrt levegőt, amelynek minősége így az erdők levegőjével összemérhető.

A légtisztító háromféle üzemmódban használható. A már említett automatikus mód mellett van éjszakai üzem és kedvenc beállítás is. Előbbi szinte teljesen hangtalan, így nem zavarja a pihenést, utóbbinál pedig te magad választhatod ki a teljesítményfokozatot.

Természetesen a légtisztító integrálható a Mi Home alkalmazásba, amelyen keresztül nemcsak a vezérlést oldhatod meg, hanem a készüléktől értesítéseket is megnézheted. Értesítést akkor kapsz például, ha a szűrőt meg kell tisztítani, vagy ha elhasználódott, ezért cserére szorul. A csere nem olcsó mulatság, de elkerülhetetlen; az aktív szénszűrő például egy idő után „elfogy”, így hatástalanná válik az állatszagok, az ételszag vagy éppen a vegyi anyagok szaga ellen. Az appal az időzítő, illetve a gyerekzár funkciók is aktiválhatók. A légtisztító az app mellett hangvezérléssel is irányítható, ha integrálod a Google vagy az Amazon hangasszisztens szolgáltatásába.

A Smart Air Purifier 4 és lite kisebb, legfeljebb 48, illetve 43 négyzetméteres szobákba ajánlott, ez a két típus indítást követően egy 20 négyzetméteres szoba levegőjét kb. 10 perc alatt tudja megtisztítani. Egyéb működési jellemzőik szinte teljesen egyeznek a Pro változatéval.

Sokan egyébként azért ódzkodnak a légtisztítók használatától, merthogy „ezek a készülékek sokat fogyasztanak”. Nos, ez egyrészt nem igaz, másrészt pedig az egészség érdekében azért némi anyagi áldozatot igazán érdemes hozni. De nézzünk konkrét számokat is: maximális teljesítmény mellett a fogyasztás 35-40 watt körül alakul, ha viszont a levegő már tiszta, és alacsony fordulatszámon pörög a ventilátor, a 10 wattot sem éri el. Számoljunk átlagosan 15 wattal; így a havi fogyasztás, ha a légtisztítót sosem kapcsolod ki, 11 Wh havonta. Ugye, hogy nem sok!