Blog

XIAOMI Mi Electric Scooter 3

MiStyle
MiStyle
2022.08.22 08:05
XIAOMI Mi Electric Scooter 3

Az egyik legjobb ár/érték arányú elektromos rollerrel a piacon jelenleg a Xiaomi rendelkezik: íme a Mi Electric Scooter 3.

A Xiaomi egyre csak bővülő termékpalettáján az elektromos rollerek is jó ideje megtalálhatók. A kütyük a megszokott Xiaomi minőséget hozzák úgy, hogy emellett az áraik sem szálltak el teljesen. Az egyik legújabb verzió a Mi Electric Scooter 3, amely - elődeihez hasonlóan - kiváló társ, ha a 15-20 perces utakra szeretnéd, hogy elkísérjen téged.

A Mi Scooter 3 a kategóriában teljesen átlagosnak mondható paraméterekkel rendelkezik, a 300 watt teljesítményű motor a rollert – az EU-s szabályozási környezet miatt – legfeljebb 25 km/s-s sebességre tudja felgyorsítani, és elég erős ahhoz, hogy akkor is felvigyen a 16%-os emelkedőn, ha grammra “kihasználod” a 100 kg-os súlykeretet. A Xiaomi a testmagasággal úgy számol, hogy a Mi Electronic Scooter 3-at 120 és 200 cm között lehet kényelmesen használni.

A külsejével a roller sok meglepetést nem okoz természetesen, hiszen felépítése a klasszikus sémát követi. A levegővel töltött kerekek egész hatékonyan simítják ki az út egyenletlenségeit, de csak 21,6 cm-es átmérővel rendelkeznek és nincs teleszkóp sem - talán majd a következő modellben! A kormányrúd egyetlen kar segítségével, pár pillanat alatt le- vagy felhajható; lehajtott állapotban a rollert a kormánynál fogva magaddal is viheted, hiszen egy akasztós rögzítés biztosítja ilyenkor, hogy a kormány lehajtott állapotban is maradjon. A 13,2 kg-os tömeg átlagosnak mondható; rövidebb távokon nem lesz gondod, ha kézben is vinni kell kicsit.

A kormány fogantyúi gumiborítást kaptak és apró tüskék is vannak rajta, amelyek a stabil fogást még szemerkélő esőben is kiválóan biztosítják. Ezeket az apró gumitüskéket a fellépőn is megtalálod egyébként, hogy a cipőd se csúszkáljon. A gázkar a jobb oldali fogantyú mellé került, fékezni pedig bal kézzel tudsz. A fékkar tárcsaféket működtet, így a fékhatás nagyon jó, könnyen és gyorsan meg tudsz állni a rollerrel. Középen az állított helyzetű, nyújtott kijelző mutatja az aktuális sebesség mellett az akku töltöttségi szintjét (20-40-60-80-100%), az alatta lévő gombbal pedig a lámpát kapcsolhatod ki-be, valamint üzemmódot válthatsz. A normál üzemmód 20 km-es maximális sebességet ad, sport üzemmódban 25, gyalogos üzemmódban pedig 5 km/h a limit.

Ahogy korábban már írtuk, a Xiaomi Mi Electric Scooter 3 hatótávolsága 30 km, ami persze hivatalos adat, és optimális körülmények mellett mérték (sík terep, 25 fokos hőmérséklet, szélcsend, és így tovább). A valóban megtehető távolság ugyanakkor rengeteg tényező függvénye: a testsúlyod mellett az aktuális hőmérséklet, az eső, a terepviszonyok és még egy sor egyéb dolog is befolyásolja. Érdemes inkább 20 km körüli hatótávval számolni, akkor nagy meglepetés nem érhet. Az energiát a fellépő alatt lévő Li-ion akkumulátor tárolja, amely a hátsó kerék előtt lévő csatlakozóval tölthető fel. A teljes töltés időtartama hat óra körül alakul.

A Xiaomi Mi Electric Scooter 3 IP54-es védettséggel is rendelkezik, tehát valamennyire vízálló - szakadó esőben viszont nem ajánlott használni.

A Xiaomi a rollert többféle színben is kínálja viszont: a fekete kormányrúd mellett maga a roller lehet fekete (vagy inkább sötétszürke) illetve világosszürke színű is. A színezett részt a kormány alsó részét, illetve a fellépőt, sárhányókat jelenti.

A rollerre természetesen lámpa is került. Az első LED hatótávolsága nagyjából 15 méter, a hátsó lámpa pedig nemcsak jelzőfényként, hanem féklámpaként is funkcionál. Index ezen a modellen nincs, de ez nemcsak a Xiaomi Mi Electric Scooter 3-ra jellemző, hanem szinte minden elektromos rollerre a piacon.

A rollerhez jár természetesen telefonos alkalmazás is, mégpedig a Xiaomi Home, vagyis ha Xiaomi okoseszközeid is vannak, akkor a rollert is ugyanazon az alkalmazáson belül kezelheted, mint mondjuk a lámpákat vagy a nyitásérzékelőt. A Xiaomi Mi Electric Scooter 3 és a mobil között a kapcsolat természetesen Bluetooth segítségével történik.

Az app egyik hasznos extrája a zár, amelyet ha aktiválsz, azonnal értesítést kapsz, amint a rollert valaki megmozdítja, illetve természetesen a kütyüt használni sem lehet, mert a gázkar le van tiltva. Az app segítségével lehet testreszabni a gázkar működését is; egészen pontosan azt lehet kérni, hogy ha a gombot azonos állásban tartod legalább 5 másodpercig, akkor bekapcsoljon-e a tempomat (automatikus sebesség megtartó) funkció vagy sem.

Pro tipp (hasznos útitárs): 

Vásárolj hozzá XIAOMI hordozható kompresszort, így nem kell aggódnod a keréknyomás, vagy a defekt miatt. Bárhol, bármikor, gyorsan, egyszerűen finom hangolhatod vele a nyomás szintet a kerekekben.